Kommentarer

Klik på overskriften for at kommentere
Hvis du kan lide hvad du læser så 'del' og giv +1 så andre også bliver opmærksom på bloggen

søndag den 28. april 2013

Ny vindmølleteknologi klar


Siemens tester Direct Drive Teknologi i Østerild Vindmølletestcenter

Siemensmølle i Østerild
Du kan måske huske, hvilke problemer Vestas løb ind i, da de fik problemer med gearkassen i deres vindmøller. Kurserne faldt og de var overskrift i aviserne. Ikke lige en ønskesituation for en vindmøllevirksomhed. Det har fået de to største vindmølleproducenter (Vestas og Siemens) i Danmark til at slå ind på en anden vej: Den gearløse vindmølle, også kaldet Direct Drive. En stor aksel går lige fra vingerne og ind til generatoren og dens stærke magneter. Siemens tester lige nu deres 6Mw havvindmølle i Østerild Plantage. Pænt stor, - skulle jeg lige hilse og sige. De kæmpestore vinger drejer langsomt rundt med ca. 10 omdrejninger i minuttet. Faktisk er det den faste omdrejningshastighed, uanset vindstyrken. Den starter med at producere strøm ved en vindhastighed på ca. 6m/sek og jo kraftigere vind jo mere strøm producerer den, men stadig med samme omdrejningshastighed. 
Siemensmølle i Østerild

Denne simple Direct Drive teknologi har flere fordele. Uden gearkasse vejer "huset" mindre og man kan så bygge en endnu større mølle med længere vinger. En anden måde, man har lettet vægten på, er ved at gøre akslen hul. Jeg formoder også, at slitagen på møllen bliver mindre, fordi den kører langsommere. Vedligeholdelsen bliver billigere. Der er simpelthen mindre, der kan gå i stykker og det er vigtig for møller til havs. De er svære at komme ud til, - især når det blæser. 

Der er desværre også ulemper. Direct Drive kræver nogle store permanente magneter, og til det skal man bruge neodym, et sjældent metal, der legeres sammen med jern for at holde magnetismen.
Kina har stort set monopol på dette mineral og har udnyttet det. Man leder nu efter andre steder at bryde neodym. Kvanefjeldet i Grønland kunne vise sig at være vor redning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar