Kommentarer

Klik på overskriften for at kommentere
Hvis du kan lide hvad du læser så 'del' og giv +1 så andre også bliver opmærksom på bloggen

lørdag den 20. april 2013

Geotermisk varme

Islandsk geiser
For nogle år siden var jeg i Island. Hvis man interesserer sig for vedvarende energi, så vil man hurtigt lægge mærke til manglen på forurening. Noget af det skyldes helt sikkert vinden fra Atlanterhavet, men en stor del er altså også fordi de udnytter deres største naturlige energikilde: Geotermisk varme! Island ligger på en revne mellem to tektoniske plader, der fjerner sig fra hinanden. Det giver så mulighed for jordens indre varme,  at komme op til overfladen.
Det udnytter islændingene så til at varme deres swimmingpools, huse osv. De bruger det selvfølgelig også til at producere meget billigt el. Det har tiltrukket en aluminiumsindustri, der skal bruge meget el til fremstilling af aluminium vha. elektrolyse.

Geotermisk elkraftværk på Island
Det er bare ikke helt så nemt at udvinde, som det lyder. Man er faktisk nødt til at bore rør dybt ned i undergrunden, - måske en hel kilometer, for at få en stabil leverance af varme fra jordens indre. Men når det er gjort, så er det bare derud af.

Der er faktisk ikke så mange steder på landjorden, at disse revner kan ses. Som regel, bliver de fyldt med havvand. Atlanterhavet er jo selv et eksempel på det. I nordøstafrika findes verdens måske største mulighed for udnyttelse af geotermisk varme. Det er den næsten 6.000km lange "rift" som deler Afrika i to dele. Den starter faktisk i Syrien og strækker sig ned til Mosambique. Det Døde Hav er et produkt af denne deling. Det er bare ikke udnyttet særlig meget. Der er et kraftværk i Etiopien og et i Kenya nær Nairobi. Der kan være flere årsager til at det ikke er udnyttet mere end som så. Politisk ustabilitet er selvfølgelig en af dem, men udnyttelsen af geotermisk energi kræver meget vand og det er der ikke meget af i en ørken. Så er infrastukturen, eller mangel på samme, også en årsag. Der er ikke bygget veje til de steder hvor det er godt at bore og lave kraftværk. Man kan finde stederne med satelit, men ikke kommer derud. Dernæst er behovet for strøm ikke stor i et af verdens fattigste områder. Men netop energien kan måske bringe velstand til dette område af verden.

Kilde: New Scientist, 28 march 2013: Hidden under a volcano

Ingen kommentarer:

Send en kommentar